Olej rydzowy znany też jako olej z lnianki znany jest w Europie północnej od zawsze. Początkowo stosowany przede wszystkim do potraw i oświetlania. Nieco później doceniono też jego właściwości pielęgnacyjne. Obecnie powszechnie uznawany przez tych, którzy są zwolennikami zdrowej, ekologicznej żywności. Bogata jest w wiele drogocennych składników odżywczych. Zawiera 45% kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów we krwi, spowalniają proces starzenia, mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzawałowe. 15% kwasów omega-6 obniżają poziom cholesterolu, biorą udział w produkcji wielu hormonów i usprawniają pracę układu nerwowego. Olej rydzowy to źródło witaminy A, odpowiadającej za dobry wzrok i odporność, witamin z grupy B, łagodzących napięcie i poprawiający sprawność intelektualną, oraz witaminy E będącej silnym przeciwutleniaczem. Wpływa na proces gojenia się skóry. Ma cenniejszy skład niż olej rzepakowy, słonecznikowy. Jest laureatem wielu nagród. W 2009roku został wpisany do rejestru Komisji Europejskiej w charakterze Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.