O oleju z czarnuszki siewnej nie słyszy się zbyt często. Tymczasem jest to produkt, który, ze względu na jego właściwości, warto poznać bliżej i pokusić się o jego stosowanie. Olej z czarnuszki siewnej jest olejem tłoczonym na zimno. Ma charakterystyczna brązową barwę i delikatnie korzenny aromat. Stanowi idealny składnik dressingów i sosów sałatkowym, nie wymagając szczególnego traktowania przyprawami. Aż w 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a pozostałą część składu stanowią: białka, alkaloidy, saponiny, flawonoidy czy olejki eteryczne. Olej z czarnuszki ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Poleca się go również cukrzykom, gdyż pozwala zapanować nad poziomem cukru we krwi. Olej lniany walczy z wolnymi rodnikami. Ma również korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy, walcząc z wrzodami żołądka i kojąc śluzówkę go wyściełającą. Ochrania także inne narządy, pomaga oczyszczać organizm z toksyn i obniża ciśnienie krwi. Udowodnione jest jego działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zwalcza także pasożyty i zmniejsza objawy różnorodnych chorób skóry.