Od kilku lat do łask wielu gospodyń domowych wraca olej rydzowy. Pozyskiwany jest on z rośliny o nazwie lnianka, która ma ciemno brunatny kolor, stąd też nazwa oleju. Lnianka jest to roślina z rodziny rzepakowatych, jedna z najdłużej hodowanych roślin oleistych na ziemiach polskich. Jakie właściwości wykazuje olej rydzowy i dlaczego warto go stosować jako dodatek do codziennej diety? Głównym atutem oleju pozyskiwanego z lnianki jest to, że w blisko dziewięćdziesięciu procentach składa się on z dobrych dla ludzkiego zdrowia niskonasyconych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za wytwarzanie tak zwanego dobrego cholesterolu. Aby olej w pełni oddał wszystkie swoje pro zdrowotne właściwości należy go stosować wyłącznie na zimno – nie nadaje się on do smażenia. Może być wykorzystywany do rozmaitych marynat (na przykład rewelacyjnie smakuje ze śledziami) oraz jako smakowity dodatek do sałatek. Cechą charakterystyczną oleju rydzowego jest delikatny goryczkowo – korzenny smak z lekką orzechową nutą.