Ostropest plamisty to roślina, z której tłoczy się jeden z polecanych przez dietetyków olejów. Posiada on właściwości przeciwzapalne, antyutleniające oraz antybakteryjne. Badania wykazały, że olej z ostropestu bardzo korzystnie oddziałuje na wątrobę, pomagając jej w naturalnej regeneracji. Lekarze polecają zatem jego stosowanie osobom z poważnymi dysfunkcjami wątrobowymi, między innymi marskością wątroby, stanami zapalnymi, alkoholowym zapaleniem wątroby. Ostropest wspiera także śluzówki, przydatny jest więc dla walczących ze stanami zapalnymi jamy ustnej, zapaleniem dziąseł czy krtani. Przy okazji detoksykuje organizm, normalizuje procesy trawienne, wzmacnia naczynia krwionośne oraz włosowate. Ma dobry wpływ na wzrok. Olej z ostropestu najlepiej jest stosować przez cały rok. Źle znosi wysoką temperaturę, a zatem przeznaczony jest do stosowania na zimno. Sprawdza się jako dressing sałatkowy, w sokach owocowych i warzywnych. Ze względów termicznych przechowywać należy go w tylko lodówce.