Oleje stosowane są do wielu potraw nie tylko surowych, ale również smażonych. Jest bardzo ważne, aby wybierać olejek zdrowe, które mają składniki wysokiej jakości. Chodzi głównie o kwasy tłuszczowe omega trzy i omega sześć wpływające na zdrowie. Najwięcej ich można znaleźć w olejach rzepakowym, lnianym, kokosowym czy też oliwie z oliwek.
Niektóre z nich nadają się tylko do tego, aby polewać nimi surówki czy sałatki. Natomiast do smażenia doskonale nadaje się olej kokosowy czy też rzepakowy. Powinien być pierwszej jakości, dlatego należy sprawdzać etykiety, zwracać uwagę na cenę, a także przeglądać certyfikaty. Wyższej klasy oleje znajdują się jedynie w sklepach ze zdrową żywnością i kosztują o wiele więcej niż tradycyjne oleje.
Są tłoczone na zimno, a przede wszystkim to co cenne pozostaje. Oleje używa się praktycznie codziennie, dlatego warto mieć kilka rodzajów w swojej kuchni. Coraz częściej spotykany jest olej z pestek winogron, moreli, dyni czy czarnuszki. Nawet osoby chore na raka powinny go pić, również na surowo.