Olej z pestek winogron dieta
- 200226 Views
- Redaktor zzsklep.pl
- 25 maja 2019
- Wszystko o olejach i odżywianiu
Olej winogronowy ma charakterystyczny, jasnozielony kolor, łagodny smak i neutralny zapach. Najlepszy jest ten tłoczony na zimno, jednak w sklepach najczęściej dostępny jest tłoczony na ciepło, rafinowany. Takiego należy unikać. Olej z pestek winogron swoim składem i charakterystyką przypomina olej słonecznikowy. Ze względu na obecność kwasu linolowego, należącego do grupy omega-6, łatwo utleniającego się w wysokiej temperaturze, nie należy go podgrzewać. Nie usmażymy zatem na nim steku, nie powinniśmy nawet obsmażać na nim produktów. Olej z pestek winogron sprawdzi się więc przede wszystkim jako dodatek do sałatek, baza dressingów czy dipów. Spośród innych olejów, olej z pestek winogron wyróżnia się wysoką zawartością witaminy K. Ma też działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jak każdy olej, który tłoczony jest na zimno, także olej winogronowy powinien być przechowywany w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce. Można go spożywać przeważnie przez pół roku od daty produkcji.

- 20 kwietnia 2022
OLEJ LNIANY właściwości i dla kogo ?
- 23 marca 2022
Zalety oleju kokosowego
- 22 lutego 2022
Dla kogo olej lniany?
- 19 stycznia 2022
OLEJ LNIANY właściwości i dla kogo ?
Zalety oleju kokosowego
Dla kogo olej lniany?
Olej lniany
Kawa z olejem kokosowym
W jakiej kolejności należy ćwiczyć?
Dlaczego warto spożywać olej kokosowy?
Olejowanie włosów – od czego zacząć?