Olej winogronowy ma charakterystyczny, jasnozielony kolor, łagodny smak i neutralny zapach. Najlepszy jest ten tłoczony na zimno, jednak w sklepach najczęściej dostępny jest tłoczony na ciepło, rafinowany. Takiego należy unikać. Olej z pestek winogron swoim składem i charakterystyką przypomina olej słonecznikowy. Ze względu na obecność kwasu linolowego, należącego do grupy omega-6, łatwo utleniającego się w wysokiej temperaturze, nie należy go podgrzewać. Nie usmażymy zatem na nim steku, nie powinniśmy nawet obsmażać na nim produktów. Olej z pestek winogron sprawdzi się więc przede wszystkim jako dodatek do sałatek, baza dressingów czy dipów. Spośród innych olejów, olej z pestek winogron wyróżnia się wysoką zawartością witaminy K. Ma też działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jak każdy olej, który tłoczony jest na zimno, także olej winogronowy powinien być przechowywany w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce. Można go spożywać przeważnie przez pół roku od daty produkcji.