O oleju kokosowym zaczęto mówić intensywnie 2-3 lata temu. Towarzyszył temu ogromny entuzjazm, związany z wartościami odżywczymi tego tłuszczu. Jeszcze do niedawna olej kokosowy kupić można było wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet. Dzisiaj dostępny jest praktycznie w każdym sklepie i to w coraz bardziej przystępnej cenie. Jaka jest jednak prawda o oleju kokosowym? Niestety, ale przystępna kwota tego produktu powinna wzbudzić naszą czujność. Najtańszy olej kokosowy to z reguły olej rafinowany, w którym witamin i składników mineralnych jest bardzo niewiele, znacznie mniej niż w popularnym oleju rzepakowym czy oliwie z oliwek. Jeśli już decydujemy się na zakup, wybierać należy wyłącznie olej nierafinowany, w którym znajdziemy związki odżywcze oraz zdrowe dla naszego organizmu tłuszcze, stanowiące ważne źródło energii. Z żadnym tłuszczem jednak, jak również z olejem kokosowym, nie można przesadzać, jego ilości powinny być zatem zbilansowane. Uważać należy na olej kokosowy również, gdy stwierdzono u nas wysoki cholesterol.