Olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce jak również w kuchni. Powinniśmy go docenić z powodu jego właściwości dla zdrowia. Zanim go kupimy, powinniśmy jednak wybrać odpowiedni rodzaj. Pod względem właściwości, najlepszy wpływ na zdrowie wykazuje olej kokosowy, który jest pozyskiwany podczas tłoczenia na zimno. W temperaturze około 26 stopni, olej ma postać stałą, a swoją barwą przypomina smalec. Jednak w odróżnieniu od smalcu, olej kokosowy posiada dobrze widoczne słoje, a także przyjemny kokosowy zapach. Wraz ze wzrostem temperatury, olej koksowy zaczyna się topić. Kolejną cechą charakterystyczną oleju kokosowego jest stosunkowo krótki termin przydatności, a także jego wysoka cena. Wybierając olej kokosowy, nie należy kupować olej rafinowanego. Proces jego produkcji odbywa się w wysokiej temperaturze, niekiedy przy użyciu rozpuszczalników chemicznych. Z tego powodu jest on pozbawiony swoich cennych właściwości prozdrowotnych. Olej rafinowany posiada dłuższy termin przydatności, a także jest bezbarwny i pozbawiony zarówno smaku i zapachu. Jest także dużo tańszy od oleju tłoczonego na zimno.