Olej lniany charakteryzuje się bardzo dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co ma niebywałe znaczenie dla zdrowia. Ludzki organizm nie jest bowiem w stanie sam syntetyzować tych kwasów i muszą być one dostarczane wraz z pokarmem. Szczególnie dlatego, że ich rola jest nieoceniona. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bowiem niezbędne w czasie transportu lipidów we krwi, szczególnie cholesterolu. Dodatkowo, kwasy te są głównym składnikiem błon komórkowych każdej komórki naszego ciała. Uczestniczą także w stymulacji wielu procesów życiowych, są substratem w procesie syntezy substancji o właściwościach biologicznie czynnych wpływających na regulację ciśnienia tętniczego, prawidłową pracę układu krążenia, a także układu nerwowego.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym są także ważne dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i oddechowego. A ponad to odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu nerek i narządów rozrodczych, a ich niedobór prowadzi do upośledzenia funkcji wielu organów wewnętrznych.