Olej palmowy to pozornie wartościowa substancja: otrzymywany z miąższu owoców palmy oleistej, płynny olej składa się rzeczywiście z dobrych kwasów tłuszczowych, zawiera witaminy E, K i koenzym Q Jednak wykorzystywany w przemyśle żywnościowym olej rafinowany pozbawiony jest już tych dobrych składników, ich miejsce zajmują szkodliwe tłuszcze trans, które zagrażają zdrowiu, przyczyniając się do wzrostu poziomu złego cholesterolu. Olej palmowy to niechlubny bohater problemu, dla którego dietetycy określają produkowane współcześnie słodycze mianem niezdrowych, a nawet szkodliwych. Ten półprodukt jest bowiem obecnie wykorzystywany do tworzenia między innymi przetworów cukierniczych zawierających czekoladę. Obecność oleju palmowego automatycznie obniża wartość odżywczą samej czekolady: to głównie z jego powodu zaleca się jedzenie jej gorzkiej odmiany, a nie wzbogacanych licznymi dodatkami czekolad słodkich. Olej palmowy to także jeden z głównych składników popularnych i lubianych kremów do smarowania pieczywa – i on także obniża rzekomo wysoką wartość odżywczą owych produktów.