Olej palmowy – żywieniowa pułapka
- 373 Views
- Redaktor zzsklep.pl
- 27 maja 2019
- Wszystko o olejach i odżywianiu
Olej palmowy to pozornie wartościowa substancja: otrzymywany z miąższu owoców palmy oleistej, płynny olej składa się rzeczywiście z dobrych kwasów tłuszczowych, zawiera witaminy E, K i koenzym Q Jednak wykorzystywany w przemyśle żywnościowym olej rafinowany pozbawiony jest już tych dobrych składników, ich miejsce zajmują szkodliwe tłuszcze trans, które zagrażają zdrowiu, przyczyniając się do wzrostu poziomu złego cholesterolu. Olej palmowy to niechlubny bohater problemu, dla którego dietetycy określają produkowane współcześnie słodycze mianem niezdrowych, a nawet szkodliwych. Ten półprodukt jest bowiem obecnie wykorzystywany do tworzenia między innymi przetworów cukierniczych zawierających czekoladę. Obecność oleju palmowego automatycznie obniża wartość odżywczą samej czekolady: to głównie z jego powodu zaleca się jedzenie jej gorzkiej odmiany, a nie wzbogacanych licznymi dodatkami czekolad słodkich. Olej palmowy to także jeden z głównych składników popularnych i lubianych kremów do smarowania pieczywa – i on także obniża rzekomo wysoką wartość odżywczą owych produktów.

- 24 lutego 2021
Olej sezamowy w kuchni
- 6 stycznia 2021
Olej z orzechów włoskich
- 9 października 2020
Ból łydek objawy
- 7 sierpnia 2020
Olej sezamowy w kuchni
Olej z orzechów włoskich
Ból łydek objawy
Co to jest ostaryna ?
Czym jest chondromalacja rzepki?
Ocet jabłkowy w kuchni po co jest ?
Jak rozpoznać przetrenowanie ?
Trening aerobowy która najlepszy ?