Awokado najczęściej spożywamy w formie owocu, jedząc go jako składnik sałatek czy przerabiając na sos czy dip. Tymczasem równie korzystny dla naszego zdrowia jest rzadziej spotykany olej z awokado. Podobnie jak owoc, z którego jest tłoczony, wyróżnia sie obecnością kwasu oleinowego, który bardzo skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto, wykazuje on działanie przeciwnowotworowe, w szczególności ukierunkowane na nowotwory piersi i prostaty. Nie tylko zdrowe tłuszcze są jednak atutami awokado. Podobnie jak sam owoc, olej stanowi również bombę odżywczą. Odnajdziemy tutaj witaminy z grupy B, witaminy A, E oraz D, lecytynę, skwalen i naturalne fitosterole. Te same składniki sprawiają, że awokado wykorzystywane jest w kosmetyce. Wspomaga budowę tkanki łącznej oraz tworzenie kolagenu, łagodzi stany zapalne i korzystnie wpływa na skórę. Udowodniono, że cofa uszkodzenia, jakie wywołuje na skórze słońce. Z tych samych przyczyn awokado dobrze jest stosować „od środka”, aby wspomóc procesy odnowy.