Olej lniany tłoczony na zimno dostarcza nam przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3 i omega- Już od dawna znane są dobroczynne właściwości tych kwasów i lnianego oleju. Lniany olej wpływa korzystnie na kondycję naszego najważniejszego mięśnia, którym jest serce, wpływa na prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego krwi, działa antyalergicznie i przeciwzapalnie. Prawdopodobnie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób nowotworowych. Od pewnego czasu dużą popularnością cieszy się kuracja olejem lnianym nazwana od nazwiska żyjącej w XX wieku niemieckiej biochemik Johanny Budwig. Kuracja Johanny Budwig trwa 2 miesiące, w jej czasie należy jeść duża ilość warzyw, owoców, produktów zbożowych i ryb. W czasie kuracji używa się jedynie oleju lnianego. Każdego dnia należy spożyć od 6 do 8 łyżek oleju. Olej lniany dodaje się do pasty z twarogu. Twaróg sprawia, że olej jest łatwiej wchłaniany przez organizm. Pastę przygotowuje się ze 10 dag twarogu, 2 łyżek oleju lnianego i 2 łyżek kefiru. Wszystkie składniki miksujemy, jemy każdego dnia.