Olej lniany pochodzi z wyciskanych na zimno nasion lnu. Na fali ostatniej popularności kupić można go w sklepach ze zdrową żywnością i zielarniach. Wybierać jednak należy ten w ciemnych butelkach i przechowywany w lodówce. Aby nie stracić swojej wartości, olej lniany nie powinien być przechowywany w temperaturze wyższej niż 10 stopni. Wybierać należy wyłącznie olej nierafinowany – tylko taki zachowuje całe swoje bogactwo, które wytracane jest przy oczyszczeniu. Olej lniany nie powinien być starszy niż 3-miesięczny, dlatego dokładnie weryfikować datę produkcji. Otwarty zużyć należy w ciągu 4 tygodni. Olej lniany, w odróżnieniu od siemienia lnianego, nie pomoże na problemy żołądkowe. Sprawdzi się natomiast jako wspomagacz przy wszelkich problemach hormonalnych. Olej można spożywać samodzielnie, jako dodatek do sałatek lub koktajli. Nie zmienia smaku potraw w znaczący sposób, a dostarcza cennych składników odżywczych. Optymalna dzienna dawka oleju lnianego to około 2 do 4 łyżek, w zależności od ogólnego stanu naszego zdrowia.