Coraz więcej osób odchudzających się zdaje sobie sprawę z tego, że tłuszczu nie można całkowicie wykluczać z diety. Może to zaburzyć funkcjonowanie organizmu i doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Z pewnością jednak warto ograniczyć do minimum spożycie niezdrowych tłuszczów utwardzonych, zamieniając je ich zdrowszymi odpowiednikami. Źródła zdrowego tłuszczu to przede wszystkim oleje roślinne czy oliwa z oliwek. Od pewnego czasu rośnie zainteresowanie olejem kokosowym tłoczonym na zimno. To jeden z podstawowych produktów w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Wykorzystując go w kuchni, warto pamiętać o umiarze. Spożywanie nawet niewielkich ilości oleju kokosowego może przynieść organizmowi wiele korzyści. Na uwagę zasługuje między innymi to, że pomaga w odchudzaniu, a także chroni przed otyłością. Dlatego właśnie tak chętnie włączają go do swojego jadłospisu osoby odchudzające się. Olej kokosowy znajduje zastosowanie również w kosmetyce. To doskonały środek pielęgnujący i nawilżający cerę, który na dodatek odznacza się urzekającym zapachem.