Olej lniany lideruje olejom o działaniu prozdrowotnym. Potwierdzono, że wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 jest w nim wręcz idealny i wynosi 0,7: Warunkiem jest, aby był tłoczony na zimno, w temperaturze, która nie przekracza 50 stopni Celsjusza. Tylko wówczas zachowuje swoje właściwości odżywcze oraz biologiczne. Ma także charakterystyczny, lekko orzechowy posmak, za który część konsumentów go kocha, część zaś nie przepada. Za właściwości lecznicze – potwierdzone! – oleju lnianego odpowiadają związki bioaktywne, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lignany. Aby olej lniany zachował pełnię swoich dobroczynnych właściwości, musi być jednak odpowiednio przechowywany. Kupować powinniśmy wyłącznie olej lniany butelkowany w ciemne szkło i przechowywany w temperaturze nie przekraczającej 10 stopni Celsjusza. O dobrej jakości produktu świadczy krótki, dwu-, trzymiesięczny okres przydatności do spożycia. Olej lniany używany może być wyłącznie na zimno.