Dlaczego nie smażyć na oleju?
- 653 Views
- Redaktor zzsklep.pl
- 1 marca 2019
- Wszystko o olejach i odżywianiu
Polacy uwielbiają jedzenie smażone, do tego najlepiej panierowane, i – jak pokazują statystyki – do smażenia wykorzystują najczęściej tłuszcze roślinne. W reklamach telewizyjnych nagminnie przekonuje się nas, że to najzdrowsza z możliwych forma tłuszczu przeznaczonego do celów spożywczych, lecz argumentacja producentów i marketingowców nie ma wiele wspólnego z prawdą. Olej roślinny w postaci naturalnej jest rzeczywiście doskonałym źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Proces przetwarzania pozbawia go jednak większości z nich na skutek działania wysokiej temperatury. Ekstrakcji oleju dokonuje się przez tłoczenie lub za pomocą heksanu – rozpuszczalnika pochodzącego z ropy naftowej. Następnie olej taki poddawany jest tłoczeniu, które usuwa większość dobrych składników tłuszczu. Niewinny olej rzepakowy czy kukurydziany, zanim jeszcze trafi do naszej kuchni, pozbawiany jest tego, co mogłoby dać mu przewagę. Po podgrzaniu go na domowej patelni kończymy dzieło zniszczenia i nie tylko sobie nie pomagamy, ale wręcz szkodzimy.

- 20 kwietnia 2022
OLEJ LNIANY właściwości i dla kogo ?
- 23 marca 2022
Zalety oleju kokosowego
- 22 lutego 2022
Dla kogo olej lniany?
- 19 stycznia 2022
OLEJ LNIANY właściwości i dla kogo ?
Zalety oleju kokosowego
Dla kogo olej lniany?
Olej lniany
Kawa z olejem kokosowym
W jakiej kolejności należy ćwiczyć?
Dlaczego warto spożywać olej kokosowy?
Olejowanie włosów – od czego zacząć?