Olej kokosowy jest produktem, który powinniśmy docenić zarówno w kuchni jak i podczas codziennej pielęgnacji ciała. Zawarte w oleju kokosowym, trójglicerydy średniołańcuchowe należą do wyjątkowej grupy cząsteczek tłuszczu, jest to przede wszystkim związane ze sposobem ich metabolizowania, odmiennym niż w przypadku innych tłuszczy. Po dostaniu się do organizmu, zamiast zostać wykorzystane do produkcji tkanki tłuszczowej, są bezpośrednio wykorzystywane w procesach produkcji energii. To z kolei przyczynia się do przyspieszenia tempa metabolizmu, czyli po prostu podkręcają przemianę materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku, w którym znajdował się olej kokosowy, organizm szybciej spala zbędne kalorie. Pozwala to zapobiegać nadwadze i otyłości. Dodatkowo, olej ten jest produktem bardzo sycącym i szybko zaspokaja głód. Dzięki temu nie przejadamy się i nie podjadamy pomiędzy posiłkami. Stosując olej kokosowy, nie przejadamy się w ciągu dnia i ograniczamy ilość jedzenia, a co za tym idzie kalorii.