Kawa dla wielu osób jest magicznym napojem, bez którego nie wyobrażają sobie oni rozpoczęcia dnia. Dzięki swoim właściwościom pomaga się ona człowiekowi obudzić – przyspiesza akcję serca oraz podnosi ciśnienie tętnicze. Jest zalecana zwłaszcza dla osób, które na co dzień mają bardzo niskie ciśnienie tętnicze. Istnieje podział na dwa podstawowe rodzaje kawy – kawę parzoną oraz kawę rozpuszczalną. Tę pierwszą przygotowuje się o wiele szybciej – wystarczy zalać ja gorącą wodą i pomieszać, jednak nigdy nie będzie miała ona tak pełnego smaku i aromatu jak kawa parzona – zwłaszcza świeżo zmielona. Ciekawym sposobem, który zyskuje coraz większą popularność jest picie kawy z olejem kokosowym. Delikatny kokosowy smak oleju poprawi właściwości aromatyczne kawy. Jednak nie jest to jego jedyna właściwość. Olej kokosowy dodany do kawy pomoże również zachować szczupła sylwetkę ciała. Związki zawarte w oleju kokosowym, w połączeniu z kawą pomagają spalać zalegającą w organizmie, zbędną tkankę tłuszczową.