Olej z pestek winogron ma wiele właściwości leczniczych. Zaliczany jest do grupy tzw. zdrowych tłuszczów, co oznacza, że zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe pomocne do naturalnego zwalczania chorób krążeniowych oraz niweluje ryzyko miażdżycy. Obniża także poziom złego cholesterolu za sprawą obecności kwasu linolowego, którego nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować i droga pokarmowa jest jedyną możliwą. Olej z pestek winogron jest także bardzo cennym źródłem witaminy E, która nie bez przyczyny nazywana jest witaminą młodości, poprawia w znacznym stopniu kondycję skóry i włosów. W oleju winogronowym odkryć można także właściwości antyoksydacyjne i budujące naturalne procesy odpornościowe organizmu. Dzięki przeprowadzonym badaniom olej z pestek winogron jest polecany pacjentom z chorobami nowotworowymi, w szczególności rakiem skóry, jelita, piersi, żołądka czy prostaty – na układy odpowiadające tym narządom oddziałuje szczególnie dobrze. Olej z pestek winogron tłoczy się na zimno, jednak niekoniecznie tak trzeba stosować. Ma wysoką temperaturę dymienia, ze spokojem można obsmażać na nim jedzenie.