Czy olej kokosowy ma tak przyjemny smak, jak się powszechnie uważa? Tak, jest to prawda: olej kokosowy stanowi przyjemny składnik deserów oraz innych dań, niekoniecznie słodkich. Stała konsystencja pozwala na kulinarne szaleństwa w kuchni i daje szerokie spektrum możliwości. Ponadto olej kokosowy charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi: ma działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, grzybobójcze, zwalcza również pierwotniaki. To dzięki kwasowi laurynowemu przekształcananemu w organizmie w zbawczą monolaurynę.
Jeżeli zaś chodzi o pomoc w odchudzaniu, nie istnieje odpowiedź jednoznaczna. Nie dysponujemy badaniami, które wykazałyby właściwości odchudzające; co więcej, mimo iż kokosowy, wciąż jest to jednak olej posiadający pewną ilość kalorii. Wynik starcia olej kokosowy kontra choroby układu krążenia również pozostaje nieznany. Do mitów możemy za to zaliczyć rzekomą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym, podczas gdy przeszło 86% wszystkich tłuszczów to tłuszcze nasycone.