Oleje stosowane są w kuchni praktycznie na każdym kroku. Doskonale pasują do surówek, sałatek, a także pieczenia czy smażenia potraw. Jednak jest wiele olejów, które powodują gorsze samopoczucie, a nawet podwyższenie cholesterolu. Aby zadbać o siebie, warto wiedzieć, jakie oleje kupować i do czego zastosować. Najbardziej popularnym jest olej słonecznikowy i rzepakowy, jednak trzeba mieć przekonanie, że są wysokiej jakości. Na rynku coraz więcej pojawia się olejów bardziej naturalnych i mniej przetworzonych. Są używane w kuchni śródziemnomorskiej i dlatego promowane również w innych krajach. Bardzo zdrowa jest oliwa z oliwek, ale również olej z winogron, z migdałów, rycynowy, lniany czy z czarnuszki. Sklepy ekologiczne sprzedają ich coraz więcej, ale każdy ma inne właściwości, dlatego nie wszystkie można stosować do każdego przygotowania potraw. Natomiast jest jeden bardziej uniwersalny, który w kuchni coraz mocniej się pojawia i jest to olej kokosowy. Doskonały dla zdrowia, ale również na cerę, skórę, włosy, dlatego polecany również kobietom.