Olej kokosowy jest odkryciem ostatnich miesięcy. Z powodzeniem jest on stosowany zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetologicznym. Pozyskiwany z miąższu kokosa jest kwasem nasyconym (teoretyczne tym niezdrowym), jednak ze względu na fakt, że jest przemieniany przez organizm inaczej niż pozostałe tłuszcze. W tym tkwi siła i sekret popularności oleju kokosowego. Posiłki zawierające olej kokosowy ulegają szybszej przemianie, bowiem olej kokosowy nie zostaje przemieniony w tkankę tłuszczowa, lecz jest wykorzystywany to produkcji energii. To ogranicza przybieranie na wadze i nie prowadzi do nadwagi. Ten olej jest idealnym składnikiem dla osób na diecie. Jest bardzo sycący, przez co ogranicza potrzebę podjadania między posiłkami. Olej kokosowy ma udowodnione właściwości lecznicze, jest naturalnym antybiotykiem. Ma silne działanie antybakteryjne i grzybobójcze. Spożywanie oleju pozwala na zahamowanie rozwoju pewnych bakterii i grzybów. Olej koksowy korzystnie wpływa na skórę, włosy, a nawet wpływa na wybielanie zębów.