Oleje są cennym źródłem witamin i ważnych kwasów nienasyconych. Współczesne oleje są rafinowane i mocno przetworzone, co może nie dostarczać tego, co trzeba. Warto rozeznać się na rynku jakie są oleje, ponieważ jest ich coraz więcej. Powstają w małych zakładach oleje z dyni, czarnuszki, oliwa z oliwek, olej z winogron które posiadają cenne bogactwo. Aby móc dodawać świeży olej do sałatek można kupić olej lniany lub kokosowy które posiadają najwięcej cennych minerałów. Takie oleje również można używać do smażenia, ale tylko krótkiego. Na co dzień stosuje się oleje rzepakowy i słonecznikowy, z tym że nie są one stuprocentowymi olejami. Widać to wtedy kiedy zaczyna się smażenie i olej mocno strzela na patelni. To tylko świadczy o tym że zostało do niego dolane dużo wody, a to nie jest zdrowe ani smaczne. Osoby odchudzające mogą również stosować zdrowe oleje do smarowania kanapki zamiast masła czy margaryny. Ludzie coraz częściej sami produkują oleje z roślin znajdujących się w lesie czy rosnących w ogrodzie.