Olej konopny nie ma wiele wspólnego z nielegalnymi w Polsce konopiami indyjskimi. Ma za to wiele wspólnego ze zdrowiem. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zarówno tłoczyć, jak i stosować, można go wyłącznie na zimno. Z tej też przyczyny przechowywany może być wyłącznie w niskich temperaturach, w ciemnym szkle. Jest idealnym dodatkiem do sosów, dressingów, sałatek. Znajdziemy w nim, prócz cennych kwasów omega-3, witaminy A, E, C, B, K, a także cynk, magnez, wapń, całą gamę bezcennych przeciwutleniaczy, fitosteroli i aminokwasów egzogennych. Spożywanie oleju konopnego jest korzystne dla wielu naszych narządów: serca, jelit, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga naczynia krwionośne i utrzymuje je w dobrym stanie. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspiera budowanie naszego kośćca, za co odpowiada bezpośrednio witamina K, a także pomaga w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Jego działanie docenią cierpiący na bóle stawowe, ponieważ zmniejsza stany zapalne.