Uwielbiasz jako dodatek do dań podduszoną cebulkę lub warzywa z patelni? Lubisz chrupać wyrazistą w smaku podsmażoną kiełbaskę? Nie musisz rezygnować z jadania tych przysmaków, nawet jeśli starasz się prowadzić zdrowy styl życia. Wystarczy tylko wprowadzić w kuchenną rzeczywistość kilka praktycznych porad.
Gdy smażymy jakiś produkt w wysokiej temperaturze, zwykle patelnię najpierw wypełniamy często zbyt dużą ilością oleju. Okazuje się, że wiele składników można przygotować bez dodatku tłuszczu, a co za tym idzie – bez dodatkowych, zbędnych kalorii.
Zapytasz pewnie, w jaki sposób? To nie jest trudne! Cebulkę, zamiast skąpania jej w oleju, można poddusić na niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Jest wtedy delikatniejsza, nie przypala się i, oczywiście, działa korzystniej dla zdrowia! Wiele gatunków mięsa też można podsmażać bez oleju czy smalcu. Wystarczy rozgrzać patelnię do wysokiej temperatury i wrzucić na nią pokrojony w kostkę filet z kurczaka lub plasterki ulubionej kiełbasy. Mięso „puści” swój własny, esencjonalny sos.