Olej sezamowy ceniony jest na całym świecie: tak w kuchni, jak i kosmetyce. Ma unikalne właściwości: oczyszczające, regenerujące, tonizujące, nawilżające, a nawet przeciwzapalne i rozgrzewające. Okazuje się, że wprowadzenie do codziennej diety niewielkich ilości 2 łyżek dziennie bardzo korzystnie wpłynie na naszą formę. Poprawę zauważymy i od strony fizycznej, i psychicznej. Główne cenne składniki oleju sezamowego to witaminy: E, D oraz B Ta ostatnia zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca i chorób sercowo-naczyniowych. Olej sezamowy zawiera także składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, cynk i żelazo, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Na uwagę zasługuje sezamina. Dostarcza ona najważniejsze składniki odżywcze do mięśni, spowalnia również powstawanie tkanki tłuszczowej. W towarzystwie wapnia przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Znajdziemy tu także pomocną w procesach pamięciowych i w walce ze stresem lecytynę. Olej sezamowy jest bardzo aromatyczny, stosuje się go więc w niewielkich ilościach jako dodatek do past, sałatek i różnego rodzaju dań na zimno.